Én dårlig og én god nyhet, og en oppfordring til kaffeelskere

Illustrasjon av svart plastemballasje

I anledning Strandryddeuka 2019 ser jeg mitt snitt til å børste støvet av bloggen, og komme med litt folkeopplysning om plastgjenvinning.

Her om dagen lærte jeg nemlig noe nytt fra min personlige emballasjeekspert, Trine.

Hvis du, som meg, er flink til å skylle av og kildesortere alt av plastemballasje i den tro at all emballasjen blir gjenvunnet, er jeg redd du kan bli en smule skuffet. Som jeg ble.

For når det gjelder plastemballasje er saken relativt svart/hvit. Boksavelig talt.

Selv om du har vært aldri så flink, er det nemlig relativt stor sannsynlighet for at plast som er svart – for eksempel den som brukes som emballasje til kjøtt og, ikke minst, lokk til takeaway-kopper – ikke ender opp med å bli gjenvunnet likevel.

Detektorene på gjenvinningsstasjonene klarer nemlig ikke å fange opp den svarte plasten, og dermed ender plasten du har brukt tid på å skylle og kaste på rett sted, i restavfallet likevel.

Dette er ikke en oppfordring til å begynne å kaste svart plast i restavfallet.

Jeg kommer til å fortsette å sortere svart plast som plastavfall, i håp om at i alle fall noe av det blir fanget opp og sortert som plast.

Det ryktes dessuten heldigvis også at produsenter og matvareleverandører er på ballen og at stadig flere jobber med å å gå over til lysere emballasje for å øke graden av gjenvinning. Det har også dukket opp hvite lokk på flere kaffesjapper.

Men, og jeg håper flere vil gjøre det samme, vil unngå svart plast så ofte det lar seg gjøre.

Under årets vårplogg (for utfyllende info om hva plogging er, les mer)med husmortrimmen kom jeg ut av tellinga på antall takeawaykopper – med og uten svart plastlokk – folk har besudlet Tøyen med.

Jeg oppfordrer derfor alle kaffeelskere til å ikke bare droppe svarte plastlokk på takeawaykoppen, men også koppen, og gå for en gjenbrukskopp i stedet.

Ikke bare blir det mindre søppel av det, mange kaffesjapper, som blant annet Baker Hansen, Stockfleths og Kaffebrenneriet, som nå tilbyr rabatt hvis du har med egen kopp. Dessuten høster du fort både skryt for miljøinnsatsen og for koppens sjarm (forutsetter at den er like fin som min…hah). En vinn-vinn-situasjon, altså!

Bilde av en kaffekopp
Fin gjenbrukskopp.

Ps. En stor gladsak på tampen av Strandryddeuka 2019: Regjeringen satser på at forbud mot en rekke engangsplastprodukter innføres fra sommeren 2020. Hurra!

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s