#fakenews

#fakenews illustrasjon

Nope, jeg snakker ikke om mainstream media når jeg nå låner en av nummer 45s favoritthashtager, men derimot om emballasjen og merkingen til en rekke matvareprodusenter i Norge.

Å kildesortere er i seg selv tidvis en utfordrende affære, fordi det ikke alltid er opplagt hvor noe skal kastes. Selv er jeg av det iherdige slaget. Er jeg usikker, sjekker jeg sortere.no eller sender en Facebook-melding.

Men når emballasjen er merket med hva den skal sorteres som, så har jeg tatt det for god fisk. Jeg mener, sier Maarud at pottisposen skal sorteres som plast, så skal den jo det?

In your face sucker!

Maarud, Kims og en hel rekke andre (jeg velger å referere til chips-bransjen fordi jeg har hatt et nært og kjært forhold til den) har drevet med helt feil informasjon, eller #fakenews om du vil.

Plasten potetgullet kommer i, er nemlig tuklet med. Aluminiumslaget på innsiden gjør at plasten ikke kan kildesorteres, men må dumpes i restavfallet. Det er skuffende, det!

Og enda mer skuffende er at jeg (og mange med meg) i god tro har laget gjenvinningskaos fordi vi har trodd på leverandørene når de har sagt null stress, joggedress, disse går i plastsøpla.

Det jeg ikke skjønner, er hvordan noen matvareleverandører ikke har evnet å finne ut av om emballasjen deres kan kildesorteres før de merker den med at den kan det? For de som er spurt, sier nemlig i en sak i Aftenposten at de ærlig og oppriktig trodde at den kunne kildesorteres som plast. Men nå loves heldigvis bot og bedring.

Alle leverandører har visstnok fått beskjed om å endre merkingen, slik at den blir riktig. Tipper Trump ville vært grønn av misunnelse – det er vel den eneste måten han kan fremstå grønn på, all den tid han er i ferd med å nedsable Environmental Protection Agency – om han så hvor kjapt norske matleverandører bøyer seg når Grønt Punkt Norgekrever at feilinfoen må bort.

Mitt store håp er at Maarud og Kims og co ikke bare velger å endre merkinga til restavfall, men at de tar miljøansvaret ett skritt videre, og slutter med blandingsemballasje. Laminater av plast/metall eller plast/papir burde vært forbudt, nettopp fordi de er håpløse å gjenvinne og må rett i restavfallet.

Kjære Kims og Maarud (og alle andre som lager emballasje det er umulig å gjenvinne), jeg håper dere vil ta oppfordringen på alvor og begynner å lage emballasje av ett enkelt materiale, som kan gjenvinnes, fremfor å fortsette med laminatpakker.

Frem til da blir det en ufrivillig pottisfri diett på meg. Godt for miljøet, sixpacken og hoftene, men definitivt ikke for helgelykken.

Oppfordrer herved alle jeg kjenner til å ta miljøansvar og bli med på chips-diett med et grønt formål frem til emballasjen faktisk kan gjenvinnes – så får man i tillegg en kickstart på SK2019/helårskroppen/passe-i-den-gamle-favorittjeansen-prosjektet!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s