Ploggerne

Pacman plogger

Run. Squat. Pick up. Repeat.

En kort historie om søppel, SK2018 og 15 minutter med lokal Facebook-berømmelse.

I høst innførte jeg mine fem om dagen – plukke opp og kaste minst fem enheter søppel på avveie. Det er så enkelt og effektivt at absolutt alle kan gjøre det.

I februar fant jeg ut at svenskene hadde tatt søppeldugnaden et steg videre, og satt det i system – i Sverige var det blitt trendy å sikre seg både sommerkropp og grønn samvittighet på samme tid. De hadde til og med gitt det et navn.

Jogging pluss plukking av søppel = plogging. Søppelbiten du plukker opp kalles en plogg.

Smak på ordet. Plogging. Det er internasjonalt, det er catchy, og det involverer både miljø og kalorier. Her snakker vi svenske vinnertilstander!

Som bosscat for selveste Husmortrimmen (mandagstrim for trøndere, svensker og hyggelige folk. Bli med om du bor i Oslo) øynet jeg muligheten for snikklimaaktivisme i kombinasjon med å få lekre, smekre lår.

På selveste premieredagen for Planet Plast fikk trimcrewet beskjed om å møte opp med plastposer.

Konseptet «Husmortrimmens plogging med innlagte øvelser» var født.

En god del pushups, trappehopp, drop squats og søppelsquats senere, hadde vi fylt intet mindre enn ni poser med søppel og måtte gå over til øvelser uten plogging som følge av sprengt kapasitet.

Siden vi lever i et SoMe-samfunn, der likes er viktig, kunne jeg raskt konstatere at jeg aldri før har fått så mange likes på Instagram og Facebook som etter å ha svetta og plukka søppel. Ikke så rart. Plogging is da shit!

Det mener også klimaetaten i Oslo kommune, og Husmortrimmen ble brått Poster Children for plogging i Oslo. Det er vi sjukt fornøyde med siden det er for en så god sak.

Når det blir rent samtidig som du blir trent (hello SK2018, SK2019, helårskroppen, funksjonskroppen, hva du enn vil kalle den), er det jo ingen grunn til å ikke legge inn noen ploggeøkter med jevne mellomrom.

Plogging
Så glad blir man av å plogge. Det er inenting å vente på. Join the movement!

Det finnes mange måter å plogge på. Jeg har personlig lagt min elsk på plogging med innlagte øvelser. Da plukker vi i pausene mellom styrkeøvelser.

Man kan også kjøre klassikeren, som er å jogge (eller gå) og plukke underveis. Dette er det jeg oftest gjør. Plukking av søppel er nemlig perfekt tidsfordriv når man går tur med en bedagelig anlagt hund.

Jeg har også tro på å arrangere ploggestafetter (deltakerne på hvert lag må plukke et visst antall plogger før de veksler med nestemann på laget) eller ploggeintervaller. Det er egentlig bare fantasien som setter grenser for hvilke ploggevarianter det er mulig å komme opp med. Gode forslag mottas med takk!

Og for deg som liker å konkurrere – Norsk friidrett og Gjensidige har nylig lansert en fiffig, enkel ploggeapp. Bruk den når du skal trene, gå tur med bikkja, til butikken, eller hva det skal være. Den registrerer antall meter du beveger deg, tiden du bruker, og så legger du inn antall plogger. Sjekk den ut!

Det finnes alltid noen kritikere til nye konsepter. Et typisk argument mot plogging er:

«Det er da for faen ikke innbyggernes oppgave å plukke søppel. Det er jo derfor vi betaler skatt».

Tenker du sånn, kan du ta deg en bolle. Ja, kommunen har et ansvar, men da har da for pokker hver og en av oss også. Enten kan du være sur og bitter og la søpla flyte, eller så kan du få huet ut av ræva, være proaktiv, og bidra til å gjøre det renere og penere, og til at vi reduserer risikoen for å finne fugler og fisker med magen full av plast.

Hold Norge rent og kroppen trent. Join the movement!

Ploggere på tur
Flaut å plogge alene? Absolutt ikke! Men om du ikke er komfortabel med, kan du ringe en venn eller åtte.

2 Comments

  1. Herlig, Tina! Etter at jeg ble en plogger, SER jeg søppel. Overalt. Klør i fingrene etter å plukke det opp. Sånn har det blitt, gitt 😄

    Like

    1. Jeg vet. Blir jo nesten litt forstyrra av det. Men det blir jo mye triveligere for alle når man bare må plukke opp søpla 😁

      Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s