Brød, men ikke sirkus

Too good to go

En høyst subjektiv analyse av appen for oss som vil redde mat, men som er litt for fine på det til å drive med dumpsterdiving utenfor den lokale matsjappa.

Vi kaster mat – mye mat. Verstingene er oss forbrukere, men også hos matbutikker, kafeer og restauranter går god (tidvis veldig god) mat til spille.

Det prøver appen Too Good To Go å gjøre noe med. For noen slanter kan du sikre deg overskuddsmaten til deltakende aktører. Har du den ikke, anbefaler jeg på det varmeste å laste den ned.

Hvordan funker appen?

I appen får du opp en oversikt over tilbydere av overskuddsmat, hvor mange porsjoner de har tilgjengelige, og prisen for en porsjon. Her står det også hvilket tidsrom du må møte opp for å hente maten.

Du betaler i appen, og så viser du frem kvitteringa når du skal hente ut maten.

Men funker den faktisk i praksis også, lurer du kanskje.

Jeg har testet, og svaret er et nesten ubetinget ja.

Nesten, fordi du kan være uheldig.

Jeg bestilte fra et ikke navngitt sted (kan hende de har løfta seg siden den gang) hvor man kan komme til å få “blant annet salater, fries, kylling, brød & aioli og albondigas”. For 45 kroner fikk jeg en porsjon kalde fries, litt aioli og – trommevirvel – omtrent 15 tomatlokk, altså den enden av tomaten som stort sett kun består av skall og ikke fruktkjøtt. Jeg ble ikke overentusiastisk, for å si det sånn.

Men, altså, går det skeis, har jeg nå lært at det er fullt mulig å gå en tilbakemelding til TGTG hvis du er misfornøyd, og så får du refundert pengene.

Overskuddsmat fra Baker Hansen.
Lykken er å redde lekker overskuddsmat fra et hyggelig bakeri – som denne maten fra Baker Hansen i Vika.

På appen finner du et relativt variert utvalg av aktører. Jeg har lagt min elsk på bakevarer. Alle mine kjøp hos bakerier har vært innertier, med en kombinasjon av sunne brød, kanelsnurrer og skolebrød. Hotellfrokost har også en høy stjerne i min bok.

En utfordring er at appen har blitt så populær at det er stor rift om de mest populære aktørene. Den som har forsøkt å skaffe seg billetter til Vinjerock, eller til Birken i glansdagene, skjønner tegninga. Man må sitte klar med mobilen rundt midnatt for å sikre seg de gjeveste måltidene.

Dette kan vise seg å være en utfordring hvis man har en noe eldre iPhone, som meg. Apple fant det, som kjent for godt å skru ned hastigheten ved forrige slipp av nye modeller, med det resultat at alt tar litt lengre tid på telefonen min nå. Følgelig henger jeg sjelden med i svingene.

Heldigvis legger en god del bakerier og restauranter ikke ut noe før de i løpet av dagen vet hvor mye de kommer til å ha igjen. Dermed er det mulig å ha flaks – også for oss med gammel telefon.

Konklusjon: Hva venter du på? Har du ikke lasta ned appen, gjør det asap! Og oppfordre favorittstedene dine til å bli en del av ordningen. Minn dem på at matsvinn er en av de største klimaverstingene, og at de får masse karmapoeng for å delta.

Klimaet vinner, vi forbrukere vinner, og spisestedene vinner. Hva kan vel være bedre enn det?

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s