Fra folie til fartsvidunder

Illustrasjon av metallemballasje

En bloggpost om nabokjerringer, joggebuksemenn og metall.
Jeg har ikke ti katter, men jeg erkjenner at jeg har begynt å få visse crazy cat lady-symptomer likevel. Jeg liker nemlig å observere fra vinduet mitt.

Men ikke bare det. Jeg liker også å gripe inn når jeg ser urett eller suspekt virksomhet fra det selvsamme vinduet.

På merittlista mi kan nevnes at jeg for noen år siden effektivt klarte å skremme bort kunder da vi brått hadde fått et bordell i gården – Å løpe ned og møte fremmede mannfolk med et mistenksomt blikk, som sier “Jaså, så du er den typen, du,” samtidig som du måler vedkommende opp og ned, er overraskende befriende, om jeg får si så selv.

I høst, som fersk blogger, var det derimot andre ting å ta tak i. Fra min faste post i vinduet kunne jeg observere en ukjent, joggebuksekledd mann forgripe seg på søppelskuret vårt.

Her kom han trekkende med store mengder søppel, som han freidig donerte til våre søppelkasser.

Her må det presiseres at jeg på generelt grunnlag foretrekker fremmedfolks søppel i kassene våre fremfor at det havner på gata.

Men denne karen nøyde seg ikke med å kaste restavfallet der restavfallet skal og pappen der pappen skal. Neida, fra vinduet mitt kunne jeg med all tydelighet observere en full plastpose fra Vinmonopolet på vei inn luka til papp og pair.

Recycling 101: Paper and plastic don’t mix, ya’ll!

Jeg hoppa i skoene, kastet meg ut døra, stormet ned trappa, gjennom bakgården og ut porten. Gjerningspersonen var sporløst forsvunnet, uten mulighet for meg til å skjelle ham ut.

Følgelig var det bare en ting å gjøre. Jeg åpnet luka, stakk hode og arm inn, og fikk etter mye om og men fisket ut posen.

I den lå det glassflasker og hermetikkbokser pent sortert for gjenvinning.

Jeg kastet et blikk skrått over veien. Omtrent 50 meter unna var metall- og glassgjenvinninga. So close, yet so far away.

Jeg tok posen, gikk med faste skritt, og fullførte joggebuksemannens feilede oppdrag.

Heldigvis virker ikke joggebuksemannen å være representativ for det store flertallet av befolkninga.

Det er typisk norsk å være best – og vi er faktisk overraskende bra på gjenvinning av metallemballasje. I 2016 ble 75,8 % gjenvunnet. Det tilsvarer 10.859 tonn.

Det betyr imidlertid at det fortsatt er nesten 25 % som ikke blir gjenvunnet. Det er dumt, særlig hvis det skyldes at man er for sløv til å gå de ekstra metrene til nærmeste gjenvinning.

Ikke vær sløv!

Utvinning av aluminium og annet metall er nemlig svært energikrevende, og gir følgelig relativt store klimautslipp. Å gi materialene nytt liv er derimot langt mindre energikrevende, og selvsagt det eneste fornuftige å gjøre.

Den aluminiumsformen fisken din kom i, eller folien du bruker, kan bli til den elsykkelen du cruiser rundt på (eller den motorløse hybridsykkelen du svetter deg opp bakkene med, hvis du – som meg – nekter å blande motorkraft inn i sykkellivet). Eller en leverposteiboks, for den saks skyld.

Og syltetøyglasset kan blitt til Glava-isolasjon.

Tygg litt på det neste gang du tenker å kaste alufolien rett i restavfallet.

Og neste gang du våkner uggen i luggen, med øl- og vinflaskene strødd rundt i kåken, og er fristet til å dumpe alt i nærmeste restavfall, skal du tenke på joggebuksemannen og meg, og så skal du karre deg opp og ut til nærmeste glass- og metallgjenvinning og gjøre det eneste rette.

Som takk for strevet får du frisk luft (gjør underverker mot fyllesjuke) og du slipper frykten for å bli uglesett av hissige nabokjerringer.

Har noen av festdeltakerne derimot knust et vin- eller vannglass, kan du med god samvittighet kaste dem rett i restavfallet. Det er der de hører hjemme.

Hilsen crazy cat lady uten katt

Ps. Sortere.no er et fint utgangspunkt om du lurer på noe om gjenvinning og kildesortering.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s