Snakkes aldri, plastfolie

Kan man bli mer miljøvennlig av å trekke kredittkortet? Jeg har utforsket grønn shopping.

En av de tingene jeg har blitt utfordra til å gjøre som et ledd i å bli grønnere, er shoppestopp. Etter et dypdykk i garderoben, besluttet jeg å innfri på treningstøyfronten frem til sommeren. Men for alt annet? Hell no! Det ble for ambisiøst for meg.

Som den gode instagrammeren og grønnbloggeren jeg er, har jeg imidlertid begynt å legge merke til at det finnes opptil flere som faktisk oppfordrer til å shoppe til miljøets beste. Say what?

Ok, det skal sies at vi ikke snakker om den typen shopping man gjør som terapi etter å ha blitt dumpa  etter første Tinder-date eller etter en dårlig dag på jobben. Ei heller OMG-jeg-har-bare-tre-svarte-jeans-igjen-i-klesskapet-så-jeg-trenger-faktisk-et-nytt-par-shopping. Derimot er det snakk om å dra kredittkortet for ting som skal gjøre at du produserer mindre søppel – spesielt plast – i hverdagen.

Jeg bestemte meg for å teste om jeg kunne snu shoppingtrangen min til noe positivt for miljøet, og fulgte derfor “link i bio” på Be:Eco netthandleri sin Insta-side en dag før jul. I desember kunne tross alt shoppinga uansett kvalifisere som julegave til meg selv (det er for øvrig en begrunnelse kun single har lov til å bruke, siden vi alltid går i manko på mottatte julegaver…hah).

Collage av miljøvennlige varer.
Fangsten etter en runde på Be:Eco.

På sida er det mange fiffige ting du kan kjøpe, til både kjøkken, hjem og personlig velvære. Jeg bestemte meg for å gå for en kombinasjonspakke, med litt av alt. Under følger  en vurdering av tre av tingene jeg shoppa (vurdering av de øvrige greiene på bilde gis på oppfordring), og hvorvidt disse har bidratt i positiv retning i grønnere-hverdag-for-oss-med-lave-ambisjoner-prosjektet mitt.

Bivokspapir – Dette er bivoksark laget av økologisk bomull som er innsatt med økologisk bivoks, jojobaolje og treharpiks. De kommer i ulike størrelser, og du kan bruke dem til å pakke inn alt fra ost til grønnsaker i kjøleskapet. De klistrer seg rundt det du pakker inn, og sørger for at det holder seg godt. Det kan sette seg en liten honningaktig smak i osten første gang du bruker dem, men de funker strålende. Bare ikke bruk dem til varmmat eller vask dem på høy temperatur. Da tar de visstnok kvelden ganske fort. Hvis du behandler arkene pent, kan de fint brukes i ca ett år. Det er mye plast spart, det.

Bivokspapir med enhjørninger.
Bivokspapir med enhjørninger. Kan det egentlig bli bedre?

Min konklusjon: Plastfolie, move over. There’s a new food wrapping in town!

Nevenyttig? Da kan du lage dem sjæl. Jeg har ikke testa det enda (men så er jeg heller ikke nevenyttig), men planlegger å gjøre det i nær fremtid. Yeah! Fremgangsmåte finner du for eksempel her.

Klesbørste – Bikkja mi røyter bitte litt, jeg røyter mye. Da trenger man noe som fjerner det fra klærne, som en klesrull – effektiv, men ikke særlig miljøvennlig. På grønn shopping fant jeg derimot en klesbørste i tre og gummi. Kunne denne være like effektivt som klesrullen fra HM?

Min konklusjon: Nja…siden den ikke har lim alle små partikler kan klistre seg til, så må jeg erkjenne at rullen er hakket mer effektiv på klær, men børsta kommer med en bonus. I tillegg til å være bra på klær, så er den super å bruke på sofaen også. Der funker den faktisk langt bedre enn klesrullen. Penere å se på er den også. Etter bruk rengjøres den enkelt, og er god som ny.

Gasposer i økologisk bomull – Frukt, grønt, smågodt – alt går i grisen, eller i alle fall i de nye bomullsposene mine.

Min konklusjon: I likhet med å ha med handlenett på butikken, er disse posene nå fast inventar når jeg drar på butikken. Å slippe plastposene i fruktdisken er genialt, ikke bare for miljøet, men det blir også mindre rot. Dessuten er det plass til mye smågodt i dem. Jeg har testa.

Kommer jeg til å redde kloden fra klimakrisa bare ved å trekke kortet hos grønne butikker? Njet. Men å handle grønt er ganske skjønt – forutsatt at det man kjøper er gjennomtenkt og faktisk bidrar til at man reduserer forbruket av plastsøppel og andre ting.

Denne bloggen er utelukkende sponset av meg selv.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s