Nytt år – nye fallgruver

Illustrasjon av fly.

Årets første klimaripe i lakken var et faktum allerede i det 2018 ble ringt inn.

Opp som en løve og ned som en skinnfell. Det er risikoen man tar når man har begitt seg ut på et prosjekt for å bli en litt bedre jordboer.

I det vi har gått inn i et nytt år, der ambisiøse forsetter skal etterleves, og miljø- og klimaengasjementet dokumenteres i all offentlighet, befinner jeg meg akkurat nå i en tilstand av skinnfell.

I de månedene jeg har holdt på med grønnblogginga mi, har jeg redusert plastforbruket mitt betraktelig (jeg har kun to plastposer på samvittigheten siden oktober), jeg har fått inn minst to kjøtt- og fiskefrie dager hver uke, forbruket mitt er blitt mindre, og både matsvinnet mitt og mengden søppel jeg akkumulerer, har gått ned. Dessuten har jeg begynt min egen lille søppelaksjon, hvor jeg plukker opp andres søppel på gata når jeg snubler over det.

Men, små steg i riktig retning til tross, jeg kan allerede krysse av et stort minus i margen for det klimatiltaket som kanskje har størst effekt for oss enkeltpersoner – flyreiser.

2018 ble nemlig innledet i Praha, med kulturelt påfyll, god mat og godt drikke sammen noen av de fineste folka jeg vet om…

… og et solid klimaavtrykk (hvor stort er litt usikkert – tre av kalkulatorene som finnes på verdensveven har gitt meg henholdsvis 0,17, 0,22 og 0,49 tonn som svar, og jeg vet ærlig talt ikke hva som er mest riktig. Mye er det uansett) – takket være fly som transportmiddel.

Og ikke nok med det, jeg skal til Amerika intet mindre enn to ganger i løpet av 2018, først på familieferie (inkludert besøk av grandpa, som gir en viss legitimitet og veier opp for klimautslippet), og deretter på dannelsesreise til Washington DC med nevøene mine (i stedet for bursdags- og julegaver i 2017 og 2018. Jeg liker tanken på opplevelser bedre enn å gi dem ting de raskt mister interessen for, men klimaet gjør muligens ikke det).

Til mitt forsvar ble alle reisene planlagt og bestemt før jeg ble grønnblogger, og jeg vil absolutt ikke være erfaringene reisene gir foruten, selv om enkelte rundt meg (helt korrekt) har påpekt dobbeltmoralen, samt at klimasamvittigheten min kjenner på et snev av ubehag.

Som medlem av Spadebevegelsen må jeg dog kalle en spade for en spade, og erkjenne at karbonavtrykket mitt for 2018 vil bli større enn det nok burde være. Det er innmari vanskelig å gi opp noe av det jeg er mest glad i her i livet, nemlig amerikareisene mine.

USA er min store kjærlighet, til tross for Trump. Jeg er litt som en narkoman, som trenger et besøk over dammen, med jevne mellomrom, selv om jeg vet at det hadde vært bedre for kloden om jeg lot være.

Det klimagrepet som gir størst effekt, er også det grepet det smerter mest å gjennomføre. Jeg er neppe den eneste som føler det slik, om man skal tro statistikken, som sier at vi bare reiser mer og mer utenlands.

Jeg innrømmer glatt at jeg kommer til å slite med å innfri 100 % på dette punktet i fremtiden også, men jeg skal gjøre mitt for å prøve å bli en litt bedre reisende totalt sett.

I god baby steps-ånd velger jeg å starte med å begrense ytterligere utslipp av CO2-ekvivalenter, ved å gå for følgende nyttårsforsett:

I 2018 skal jeg ta tog eller buss på alle mine private innenlandsreiser, forutsatt at det finnes tog- eller busstilbud på strekningene.

I fremtiden må målet bli å la det gå litt lenger mellom opplevelsesreisene som krever at jeg flyr dit. Men jeg kan ikke garantere at jeg vil la amerikareisen min bøte med livet. Så tøff er jeg ikke.

Jeg velger derfor å i alle fall forplikte meg til følgende oppfordring fra Fremtiden i våre hender om at weekendturene bør skrotes først: Skal jeg først ut og reise, så blir jeg der lenger. Det kan jeg leve godt med.

#oppsomenløvenedsomenskinnfell

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s