Farvel, Zalo

Illustrasjon av Zalo som dreper en fisk.

Bare død fisk følger strømmen, og kjøper Zalo. Ikke vær en død fisk. Det blir det bare mer død fisk av.

Jeg har alltid kjøpt Zalo. For det første er det stort sett det eneste som har vært å finne i butikken. Dessuten er jo én dråpe nok til å gjøre alt skinnende rent – selv de tøffeste flekkene.

Det siste, samt den litt funky fargen, burde jo i seg selv få varsellampene til å blinke. Men om de to tingene ikke gjør det, så kan man rett og slett bare lese etiketten.

Jeg er stort sett en ganske ivrig etikettleser, spesielt inne på favorittrommet. Innholdsfortegnelsen på alt fra tann- til fuktighetskrem vies stor interesse når jeg er på badet (noe må man ta seg til ved langvarige opphold).

Om det skyldes at Zalo ikke naturlig hører til på baderommet, eller enkelt og greit at Zalo har vært en ukritisk, selvskreven del av livet mitt i så mange år, litt som det å ta på seg sko når man går ut, er jeg usikker på. Men jeg hadde av en eller annen grunn aldri tatt meg bryet med å lese annet enn at én dråpe er nok, inntil nylig.

Og det som står på den flaska, kan skremme vannet av en hver:

“Advarsel. Irriterer huden. Gir alvorlig øyeirritasjon. Skadelig, med langtidsvirkning, for liv i vann…. Innhold leveres til kommunalt mottak for farlig avfall.”

Zalo-etikett.
Relativt grei grunn til å si hasta la vista til Zalo, og hoppe på et snillere alternativ.

 

Hver gang du har brukt Zalo, får du skinnende ren oppvask (eller relativt ren, for oss som er litt mindre ivrig på skrubbinga) i bytte mot å gjøre skade med langtidseffekt på livet i vannet.

Får ikke mye gladlaks av sånt.

Tygg litt på den.

Kjenn på om du syns det er greit. Det syns du selvsagt ikke, håper jeg. Gå og kjøp en oppvasksåpe som er litt greiere. “Men hæ? Finnes det alternativer til Zalo?” tenker du kanskje.

Oh yeah. Og du må ikke så langt av gårde lenger heller. På Meny og andre velassorterte matbutikker finner du nemlig Klar, som er mye snillere mot miljøet. Selv har jeg fått den i adventsgave fra mamma (hell yeah, jeg får fortsatt adventskalender frem til jeg blir 40). Det finnes også andre miljøvennlige vaskeprodukter i den serien.

Anbefaler også å teste ut vaskemidlene fra norske Csoaps. Hele kåken din, inkludert oppvasken, kan bli ren og pen.

Oppvasken blir like relativt ren som da jeg brukte Zalo, selv om jeg kanskje må bruke bitte litt mer enn én dråpe. Lukter sjukt mye diggere gjør det også, både av Csoaps og Klar, eller andre såper som ikke er så grusomme at de må ha en stor, fet advarsel om at de ikke kan skade, men er garantert å skade livet i vannet.

Oppdatering: Har fått tips om at Sunlight og Änglamark også er gode og lett tilgjengelige alternativer.

Ps. Denne bloggen er utelukkende sponset av mammas julegavebudsjett og min egen lommebok.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s