Hvor mange treningssingleter trenger jeg for å være lykkelig?

Illustrasjon av brukt treningstøy.

En materialists bekjennelser.

Jeg trener relativt mye – fire-fem ganger i uka. Spensthopp, knebøy, løpeturer, svette og innsats krever at skuffene er velfylte med funksjonelt treningstøy.

Faktisk trenger jeg nytt treningstøy hele tiden for å klare å få hverdagstreninga til å gå opp, og ikke minst for motivasjonen. Føler man seg vel, presterer man bedre – løfter litt tyngre, hopper litt høyere, løper litt fortere opp trappene.

Det er i alle fall det jeg pleier å fortelle meg hver gang jeg bare «må ha» ny tights eller ny topp. Og det har jeg fortalte meg selv i en god del år nå.

I gode, gamle dager, som lovende sprinter med NM-medaljer, var jeg relativt ukritisk til egen bruk av høye tennissokker, samt til om tightsen og toppen matcha, hadde rett snitt og fremhevet mine beste sider. Viktigheten av dette har økt i takt med bedre inntekt og dårligere form. Feil fokus?

Jeg bestemte meg i dag for å gjøre opp status på treningsgarderoben min – som i dag primært består av tøy kjøpt inn de siste fem-seks årene. Resultatet er skremmende – faktisk mer skremmende enn jeg fryktet på forhånd.

Oversiktsbilde av treningsklær.
Å gjøre opp status på mengde treningsklær jeg har, viste seg å være mer skremmende enn jeg hadde fryktet.

 

Fine shortser jeg hadde glemt jeg hadde, nye topper som knapt er brukt fordi det er umulig å manøvrere i overfylte skuffer…. Med mindre jeg har tenkt å trene to ganger daglig og leve et vaskemaskinløst liv de nærmeste månedene, er ikke argumentasjonen min om behovet for nytt treningstøy særlig troverdig. Jeg må rett og slett kalle en spade en spade:

Treningstøyskuffene mine (i flertall, no less!) er overfylte fordi jeg liker fint treningstøy, og lar meg støtt og stadig friste. Jeg kjøper nesten utelukkende fordi jeg har lyst på, ikke fordi jeg trenger.

Når det krever minst 2000 liter vann å lage én t-skjorte (det tilsvarer ca 15 8-minutters dusjer, for én eneste t-skjorte, hvis du ikke bruker sparedusj. Da kan du dusje enda mer før det tilsvarer produksjonen av én t-skjorte), sier det seg selv at treningstøybonanzaen min dessverre ikke er spesielt bærekraftig, selv om den gir meg en kortlevd lykkefølelse.

Og med det er premisset for mitt nye prosjekt lagt.

Da vi startet opp klimabloggen, hadde slekta en opphetet debatt om konseptet shoppestopp. Jeg ble utfordret til å gå for et helt år med shoppestopp. «Hell no», var svaret mitt. Kanskje feigt av meg, men det er like fullt et svar jeg står for.

Mitt mål, da jeg gikk inn i bloggprosjektet var å gjøre små grep, som det er realistisk å gjennomføre. For meg er en fullstendig shoppestopp, særlig siden jeg skal til USA neste år (mer om den klimakrisen senere), ikke noe jeg tror jeg kommer til å klare å gjennomføre 100 %. Så flink er jeg ikke.

Men å være mer bevisst de valgene jeg gjør som forbruker, er absolutt gjennomførbart.

Når fristelser dukker opp, skal jeg spørre meg selv: «Hvorfor skal jeg kjøpe dette? Er det fordi jeg har et reelt behov for det, eller er det kun fordi jeg har lyst på det?» Utfordringen blir å etter beste evne svare ærlig på det. Er svaret at motivasjonen utelukkende er lyst og at behov er fraværende, så håper jeg at samvittigheten min vil tvinge meg til å gå noen ekstra runder før jeg eventuelt går til innkjøp.

Etter å ha sett på treningstøysamlinga mi, kan jeg med hånden på hjertet si at det kommer til å være ganske lenge til jeg trenger noe på den fronten. I første omgang har jeg bestemt meg for å ikke kjøpe noe nytt treningstøy før sommeren 2018.

Wish me luck!

Jeg håper flere vil være med på prosjektet, og gå en ekstra runde med seg selv. Enten det er duftlys, pyntegjenstander, statement-t-skjorter eller noe helt annet som er lasten din, spør deg selv: “Har jeg behov for dette? Kommer jeg til å bruke det, eller kommer det til å ligge ubrukt og samle støv de neste fem årene?.” Deretter velger du om det er verdt det å trekke kortet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s