Ombruksuka: 18. – 26. november

The European Week for Waste Reduction (EWWR) arrangeres i år mellom 18. – 26.november, og Oslo Kommune har av den grunn initiert en egen lokal variant: Ombruksuka.

Som tidligere nevnt, er min søster og jeg rene noviser i klimakampen, dog med et sterkt ønske om å utfordre oss selv og andre til endring gjennom små, enkle grep. Derfor kommer Ombruksuka med glimrende timing, sammenfallende med stadig mer omtalte Black Friday, som nå utgjør startskuddet for julehandelen. I følge Virke vil nordmenn handle for 56,3 milliarder i desember, noe som utgjør nærmere 10 700 kr per snute. Det er en ganske vesentlig sum.

Målet med å nevne dette, er på ingen måte å avlyse jula. Tvert imot, er motivet mitt rett og slett å sette i gang noen tanker om hvilke ressurser som går med når man ser bort ifra selve gavene. For hva betyr en sum som 10 700 kr omsatt i mengder plast, råvarer generelt, frakt, emballasje og innpakning? Og kunne klimabelastningen denne summen står for, blitt mindre gjennom å tenke annerledes i forbruksfesten?

I forbindelse med Ombruksuka (finn events her) arrangeres ulike byttemarked, fiksefester, loppiser: Kanskje er det potensielle julegaver å finne, eller muligheter for å fikse en ødelagt sak for noen som en original og minnerik julegavegest? Men: Er det like stas å få gjenbruksgaver til jul? Og er det mulig å gjøre regifting legitimt? Jeg husker fortsatt at jeg satte kaffen i halsen for noen år tilbake, da min onkel fortalte at han tok med en bok fra delehylla på jobben sin, pakket inn og ga som gave til vertinnen i et middagsselskap. Ekstra spesielt var kanskje det faktum at hun jobbet på samme avdeling som ham, med tilgang til nøyaktig den samme delehylla.

Kanskje er det sånn at onkel egentlig er en foregangsmann og trendsetter? Er det bare et spørsmål om tid før brukte gaver er akseptert på lik linje med (konvensjonelle) nye gaver?

Åkke som, bør de tre stikkordene som følger The European Week for Waste Reduction være fornuftige ekko i skallene våre når vi straks setter i gang julehandel 2017:

REDUCE – REUSE – RECYCLE (tips til hvordan finner du her.)

God julehandel!

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s