Mange bekker små = klimasøksmål

I dagene etter at min søster og jeg lanserte Karbondietten, har vi havnet i mange fantastiske interessante samtaler og diskusjoner. Vi har lyst til å gjøre mer, de har lyst til å gjøre mer, og vi har i tillegg fått utrolig mange fine tips for veien videre. Samtidig har vi også snakket mye med de som kjenner at de små grepene ikke monner nok, som ikke synes at kildesortering løser noe, som peker på forurensningen som skjer i andre kroker av verden, og som derfor spør seg om det er noen vits? Derfor er det så utrolig fint å kunne spre info om fantastiske initiativ som Klimasøksmål Arktis.

“Grunnlovens § 112 slår fast at borgerne har rett til et «miljø som sikrer helsen, og til en natur der produksjonsevne og mangfold bevares» og at staten skal iverksette tiltak som sikrer denne retten. I tillegg står det at «naturens ressurser skal disponeres ut fra en langsiktig og allsidig betraktning som ivaretar denne rett også for etterslekten».

Teksten er hentet fra Klimasøksmålets nettside. Klimasøksmålet er et gigantisk spleiselag for å vise at statens nye utvinningstillatelser i Barentshavet er grunnlovsstridige. Det handler om at vi – folket – handler når den politiske viljen butter, og er et initiativ fra Greenpeace og Natur og Ungdom.

I denne månedens utgave av Aftenposten Innsikt kan man lese mer om nettopp denne klimarettsaken, hvor professor ved juridisk fakultet ved universitetet i Bergen, Jørn Øyrehagen Sunde, er sitert med følgende uttalelse i NRK P2s Verdibørsen:

“Har du kunnskap om at den lovlige virksomheten du driver med fører til skade, så må du gjøre noe for å forebygge skade.”

Hallo, Terje Søviknes & co? Har dunsten av olje gjort dere ør og fraværende? Hvorfor åpner vi for mer oljevirksomhet, vel vitende hva det fører til? Der våre politikere ikke viser ansvar, er det viktig at vi viser vårt engasjement. Dette er vår gylne mulighet til å gjøre nettopp det, og hva passer vel bedre enn å gjøre det samme måned som COP23 – årets klimatoppmøte?

Så til dere som synes de små grepene ikke monner: Her er din sjanse til å bidra til noe større enn deg selv. Noe potensielt historisk. Om ikke for deg selv, så for knøttene, vår etterslekt, fordi hvem skal vel tale deres sak?

Støtt Klimasøksmål Arktis her. Kan hende du finner den fineste julegaven til familien nettopp her.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s