Krisetelefon for kjøkkenutfordrede

Illustrasjonsbilde av frukt og grønt.

Idiotguiden til å redusere matsvinn, del 1.

I bloggføljetongen «Idiotguiden til å redusere matsvinn» har jeg tenkt å skamløst blottlegge de ulike aspektene av mitt liv som matsvinnversting, og hvordan jeg skal rehabiliteres. La deg gjerne inspirere hvis du føler at du er i samme båt som meg.

Nylig stod det en kronikk på trykk i NRK Ytring. Den handlet om matsvinn (les den og bli skremt. Og motivert. Det ble jeg).

30 % av verdens klimautslipp skyldes matproduksjon. Samtidig ender 1/3 (!) av all mat i søpla – omtrent 42 kg per person i Norge! Tygg litt på det. Det er ekstreme tall, og det er faktisk vi forbrukere som er verstingene.

Jeg er definitivt én av dem. Lastene mine, som sender fullt dugende mat i søpla, er mange – jeg kunne rukket opp hånda på omtrent alle påstandene kronikkforfatteren kom med, og enda noen til.

En særs ufortjent M (5, for dere som er for unge og lovende til å ha fått bokstavkarakterer) i heimkunnskap til tross, alle som kjenner meg vet at jeg er en kvinne som ikke hører hjemme på kjøkkenet.

Utsnitt av karakterutskrift fra ungdomsskolen.
BEVISET: Meget godt i heimkunnskap. Det skulle man ikke trodd om man så meg på kjøkkenet nå. Hah!

Det skyldes mange ting.

En av de mest elementære utfordringene jeg har, kan nok ha noe av sin opprinnelse i et særs anstrengt forhold til grønnsaker fram til godt etter at jeg hadde passert 30 – jeg følger fremdeles ikke tallerkenmodellen. I tillegg har jeg en grunnleggende manglende interesse for matlaging, er ganske dårlig til det, og ja, jeg er litt lat.

Jeg har rett og slett ikke naila konseptet med å sette sammen ulike ingredienser til en rett, med mindre jeg har en oppskrift jeg kan følge slavisk. Jeg sliter med å forstå hvordan jeg kan ta ulike ingredienser og rester jeg allerede har stående i kjøleskap og andre skap, klekke ut en plan og slenge alt sammen, til et godt måltid.

Konsekvensen er at ting gjerne blir stående urørte i kjøleskapet frem til de har blitt grønne og hårete, og strengt tatt kan gå ut av det på egenhånd. Dermed ender de i matavfallet – helt uten å ha gjort nytte for seg. Flaut? ja. Lite klimavennlig? Definitivt.

Man kan ikke holde på slik når man er blitt grønnblogger, må vite. Derfor bestemte jeg meg for å lufte problemstillingen med den flinkeste husmora (som ikke er en husmor) jeg vet om.

Marianne er en sånn type som kan kaste et kjapt blikk på hva hun har for hånden, og vips, så har hun laget en digg middag av det. Jeg vet faktisk ikke om noen som er flinkere til å holde matsvinn til et minimum enn denne dama.

Hun hadde selvsagt svaret på hvordan jeg kan komme meg ut av uføret mitt.

– Ring meg!

Så enkelt.

Jeg har fått min egen, personlige oppskriftsguide. Trenger bare ringe, og så er saken biff (eller noe annet).

Marianne er som iPhones Siri, bare at hun forstår meg og dialekta mi, og problemene mine, og er mye mer jovial.

Løsningen på de kulinariske utfordringene er altså høyst elementær: Ring en venn. Helst en matkyndig en.

Skjermdump av Make a Meal-appen.
HJELP I NØDEN: Make a Meal-appen.

Om du ikke stoler på kjøkkenferdighetene til vennene dine, eller ikke får tak i din personlige Siri, finnes det også noen apper som potensielt kan duge. Jeg har snoket litt rundt på en av dem. Make a Meal koster den nette sum av 11 kroner. Da kan du bare plotte inn de ingrediensene du har for hånden, og så får du forslag til hva du kan lage, og hva du trenger av i tillegg til det du har fra før.

Appen forteller deg både om hvor mange ekstra ingredienser du trenger, omtrentlig tidsbruk, og hvor vanskelig det er å lage retten. Jeg kan allerede slå fast at jeg kommer til å prøve meg på de rettene som tar kortest tid, har færrest ingedienser, og er enklest å lage.

Første stein er lagt på veien mot å bruke færre grønne matavfallsposer.

 

09F43593-7480-4413-A00537735328AA30-8294905F-00EE-448B-953D8D916D9898D6

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s