Fra hair extensions til handlenett

Illustrasjon av liten jente med plast i håret.

En blogg om knuste designerdrømmer, en gåsenebbhval og svenske tilstander.

Det fantes en tid da jeg syntes plast var ganske fantastisk.

Jeg var knapt fire år, og laget jeg min første – og foreløpig siste – haute couture motekreasjon.

Som fire år gammel jente med altfor kort hår, fant jeg det helt nødvendig å ty til mine kunstneriske og kreative evner for å kompensere.

Liten jente med briller og lapp for øyet.
FASHIONISTA: Tina, fire år, var en motebevisst frøken, men ikke helt fornøyd med Twiggy-sveisen. Løsning: Plastposer fra S-laget. Det finnes dessverre ingen bilder av designprosjektet.

Som den unge, men muligens ikke lovende, designerspiren jeg var, klekket jeg raskt en briljant plan: Klippe opp plastposer i strimler og knyte dem fast i de korte fjonene som satt på hodet fra før – en billig og effektiv form for hair extensions.

Siden jeg var så godt i gang, valgte jeg samtidig å lage min egen kjole av samme materiale.

Stolt spradet jeg rundt i nabolaget i dette flotte antrekket, catwalken verdig – helt til naboen så meg, spontant begynte å le og spurte om jeg var en del av Dollie de Luxe. Det gikk min ære for nære.

Jeg tilga ikke naboen før seks måneder senere, da jeg fikk vannkopper og hun bød på hvitvask for å lette kløen.

Men designeren i meg hadde fått seg et kraftig skudd for baugen. Flere plastkreasjoner ble det ikke, til tross for at tilgangen til materialet er bekymringsfullt grenseløs.

Plast i havet og naturen for øvrig er et enormt problem, dels med hensyn til karbonutslipp, men først og fremst på grunn av effekten det har på natur og dyreliv. Særlig marine arter er ofre for plast som havner i havet, som gåsenebbhvalen som hadde over 30 plastposer i magesekken.

Men det er også et problem det er fullt mulig å redusere betraktelig med et minimum av innsats.

Mia skrev om å sette seg oppnåelige mål i posten Miss Bikini Fitness 2017. Jeg velger å fortsette i sportsmetaforens ånd. Ja, du blir mye sprekere av å løpe enn av å rusle en tur. Men hvis utgangspunktet ditt at du er en doven sofasliter, så kan det være greit å starte med å gå, så du ikke går på en smell eller mister motivasjonen før du knapt har kommet i gang.

Jeg er sofasliteren.

Rett nok er jeg riktig så klima- og miljøvennlig på noen områder. Ikke kjører jeg bil og ikke har jeg barn.  Men årsaken til dette er ikke bevisste valg, snarere dårlig syn og et anstrengt forhold til gass og brems, og hell i kortspill heller enn i kjærlighet.

Foruten å kildesortere etter halvgod evne, har jeg rett og slett i liten grad tatt valg basert på om det er gunstig for miljø og klima. Men så ble jeg utfordret av Mia, og da var det ingen vei tilbake. Det var på tide å komme seg ut av sofaen og ta sine første vaklende, korte miljøsteg.

I september kom jeg over et fint Facebook-event, arrangert av Internasjonal dugnad: Tar du en utfordring? Prøv å bruke kun én ny plastpose i uka.

Våre gode naboer, svenskene, skal nemlig redusere plastposebruken til et gjennomsnitt på under 40 poser per person per år. I Norge ligger vi på 180, og nå oppfordrer Internasjonal dugnad oss til å bli med og lage svenske tilstander.

Game on!

Handlenettene jeg tidligere har hatt hengende som støvsamlende symboler på gode intensjoner, er nå strategisk plassert i alle vesker og jakker jeg bruker til hverdags. De siste tre ukene har ikke en eneste plastpose funnet veien hjem til meg.

Er du en sofasliter som meg? Da utfordrer jeg deg til å melde deg på dugnaden, du også. Vi er kanskje ikke i gang med løping enda, men bevæpnet med handlenett heller enn plastposer, er vi på rett vei. Baby steps.

Bilde av ulike handlenett.
En bonus med å bruke handlenett, er at du kan bruke det som en fashion statement, eller til å reklamere for en god sak.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s